Ting 19 Nettvett og trygg netthandel (Forhåndsvisning)

Ting 19 Nettvett og trygg netthandel (Forhåndsvisning)

httpsDet er viktig å kunne bruke internett trygt og sikkert. Det er spesielt viktig når vi skal handle på nett. I denne tingen skal vi se nærmere på nettvett og trygg netthandel.

Oppdag

Nettbutikker gjør handel raskere og enklere for folk flest, og flere og flere benytter seg av disse ved kjøp av både forbruksvarer (klær, verktøy og utstyr) og tjenester (som ferier).

Digidel.no har laget et kurs for trygg netthandel.
Kurset trygg netthandel er også laget som instruksjonsfilmer av Jannicke Røgler.

  • Se de tre filmene om trygg netthandel:

Trygg Netthandel - Del 1 from buskfyb on Vimeo.

Trygg netthandel del 2 from buskfyb on Vimeo.

Trygg netthandel del 3 from buskfyb on Vimeo.

Når «alt» ligger på internett blir det ekstra viktig å ha kunnskap om personvern og nettvett og digital dømmekraft og trygg netthandel. Det er flere nettsider som handler om disse temaene:

Datatilsynet skal passe på at lover og forskrifter rundt personvern blir fulgt. Datatilsynet har en blogg, Personvernbloggen, hvor de legger ut artikler om aktuelle temaer som berører personvern. EUs forordning for personvern blir norsk lov i 2018. Det nye personvernregelverket legger vekt på ansvarlighet og internkontroll hos virksomheten fremfor forhåndskontroll fra Datatilsynet. Kravene til avviksbehandling, varsling av berørte og kontinuerlig arbeid med informasjonssikkerheten skjerpes i det nye regelverket.

NorSIS står for Norsk senter for informasjonssikring og er en uavhengig organisasjon som jobber med informasjonssikkerhet. De prøver å spre kunnskap om sikkerhet på nett og øke bevisstheten rundt dette både i offentlig, privat og frivillig sektor. NorSIS har ansvar for tjenesten slettmeg.no som gir råd og veiledning ved sletting av krenkende personopplysninger og profiler. NorSIS har en årlig kampanje kalt Nasjonal Sikkerhets måned hvor de intensiverer informasjonsarbeidet sitt rundt nettsikkerhet. Den legges til oktober og i 2016 var blant annet netthandel og svindel to av temaene.

Nettvett.no er et samarbeid mellom NorSIS, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Nettsiden har oppdatert informasjon, råd og veiledning om sikker nettbruk.

Det finnes også flere nettsider for barn og unge om disse temaene.

Utforsk

  • Les Nettvetts artikkel om rettigheter ved netthandel.
  • Forbrukerrådet har laget en huskeliste for hva du bør undersøke før du handler på nett og hvordan du kan klage på kjøpet.
  • Forbukerombudet har også mye nyttig informasjon om netthandel. Blant annen har de laget en egen veiledning over salgsbetingelser ved kjøp av varer på Internett.
  • Gå inn på nettbutikker du har konto i og finn ut av kontaktinformasjon og hvordan du kan klage på varer du ikke er fornøyd med eller ikke har mottatt.
  • Gå inn på nettstedet slettmeg.no. Tjenesten er en råd– og veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nett. Finn ut hvordan du kan slette din Facebookprofil.
Tilbake til:23 offentlige ting (med kursinstruktør) > Uke 6 - selvstudier