Ting 21 Bibliotekenes digitale tjenester (Forhåndsvisning)

Ting 21 Bibliotekenes digitale tjenester (Forhåndsvisning)

ebookBibliotekene var tidlig ute med å ta digitale tjenester og Internett i bruk. Ved siden av de fysiske samlingene i bibliotekene, tilbyr også bibliotekene et stadig større utvalg digitale tjenester.

Oppdag

Nasjonalbiblioteket (NB) gjennomfører en systematisk digitalisering av sine omfattende samlinger. Bokhylla.no er inngangen til NBs digitale boksamling. Bøker fra hele 1900-tallet, til og med 2000, gjøres digitalt tilgjengelig på Bokhylla.no. Nettstedet vil inneholde ca. 250 000 bøker når tjenesten er komplett i 2017.

I tillegg til Bokhylla.no tilbyr folkebibliotekene utlån av e-bøker fra egne samlinger. Enten gjennom eBokBib eller Weblån. Bibliotek24 i Agder viser deg hvordan du kan ta i bruk Weblån.

Mange bibliotek har egne bildebaser. Bærum bibliotek har digitalisert 12 000 bilder fra Bærum. Universitetsbiblioteket ved NTNU har digitalisert ca 100 000 historiske bilder. Bergen Offentlige bibliotek er et av mange bibliotek som benytter Flickr for å publisere foto. NB har ulike fotosamlinger. Blant annet har de et pågående prosjekt for å samle flest mulig bilder fra Widerøes skråfotoarkiv.

Filmbib kan du helt gratis se norske kortfilmer og dokumentarer for voksne og barn.

Aviser er et viktig tilbud i bibliotekene.  Alle norske bibliotek kan benytte seg av Nasjonalbibliotekets digitale avistjeneste. Tjenesten tilbyr gratis tilgang til alle aviser som Nasjonalbiblioteket har inngått avtale med.

Bibliotekene ser også viktigheten av å være på sosiale medier. FacebookFlickr, Twitter og Instagram er populære tjenester.

Flere bibliotek har tatt i bruk moocs (massive open online course) for å tilby e-læringskurs til studenter og andre interesserte. Universitetet i Tromsø har laget en mooc om informasjonskompetanse. Nord Universitetet har laget en egen mooc med tittel Det digitale bibliotek. Dette kurset gir en oversikt over de grunnleggende digitale tjenestene man vanligvis vil finne ved et bibliotek. Søkestrategier og søketeknikker, bruk av ulike søkemotorer, wikipedia som kilde, kildekritikk, opphavsrett og referanseteknikker.

Utforsk

  • Mange bibliotek tilbyr aviser og tidsskrifter gjennom PressReader. Se introduksjonsvideoen til forrige utgave av PressReader laget av Stavanger bibliotek og last ned appen til din smarttelefon eller nettbrett.

Du kan se flere tips til bruk av PressReader på deres kanal på YouTube

  • Gjør deg kjent med hvordan du bruker Bokhylla.no ved å se denne presentasjonen.
  • Bibliotekenes nettsider er en viktig inngang til de digitale tjenestene. Norsk bibliotekindeks måler trafikken på stadig flere biblioteks nettsider. Kan du finne ditt bibliotek i oversikten?

 

Tilbake til:23 offentlige ting (med kursinstruktør) > Uke 7 - selvstudier